Çocuğumuzla sağlıklı ve güçlü bağlar kurmak için neler yapabiliriz? Öncelikle, kendinizle bağ kurmanın önemini fark etmeye, sonrasında aşağıdaki 13 adımı hayatınıza geçirmek mümkün olabilir mi, üzerinde düşünmeye davet ediyorum sizi.
Ebeveynler, çocuklarıyla sağlıklı bir bağ kurmak için aşağıdaki adımları takip edebilirler:
1. Çocuklar için zaman ayırma konusu çoğu zaman yanlış anlaşılır. Ebeveynler "Tüm zamanımı ona ayırıyorum zaten" der, ama gerçekte burada olmasını istediğimiz şey biraz daha fazlası. Ebeveynler, çocuklarına zaman ayırmalı ve onlarla birlikte keyifli aktiviteler yapmalıdır.Örneğin, birlikte yemek pişirmek, oyun oynamak, yürüyüş yapmak, sosyal etkinliklere katılmak gibi aktiviteler, aile içinde bağın güçlenmesine yardımcı olur. Elbette maksat yan yana durmak değil, can cana, göz göze olmak, bağ kurmaktır.
2. Ebeveynler, çocuklarıyla açık ve samimi bir diyalog kurmalılar. Çocuklarına anlayışlı ve duyarlı bir şekilde davranan ebeveyn, çocukların da düşüncelerini ve duygularını açıp paylaşmalarına olanak tanıyacaktır.
3.Ebeveynlerin çocuklarına olan sevgi ve ilgilerini açıkça ifade etmeleri, aile içindeki bağların daha da güçlenmesine katkı sağlayacaktır. Kültürel olarak getirdiğimiz, acaba şımarır mı kaygısını sakince yere bırakıyoruz..
4. Ebeveynler, çocuklarının yapabilecekleri küçük ya da büyük başarılar hakkında onları takdir etmelidirler. Aynı zamanda, aile içindeki diğer bireylerin katkısı hakkında da minnettarlıklarını ifade etmeleri, ailedeki bağı sağlamlaştırmaya yardımcı olacaktır. Takdir etmek, yine kültürel olarak güçlendirmemiz gereken bir kasımız🙄
5. Ebeveynler, çocuklarının duygusal ihtiyaçlarına karşı duyarlı olmalı, onları koruyucu ve destekleyici bir ortamda büyütmelidirler. Bu, çocukların güçlü bir ruhsal yapıya sahip olmasını sağlayacaktır.
6. Ebeveynler, sağlıklı bir aile bağı için sınırlar koymalıdırlar. Aile içindeki disiplin ve kurallar hakkında net ve tutarlı olmaları, çocukların güvenli ve rahat bir ortamda büyümelerini sağlayacaktır.
7. Ebeveynler, çocuklarına milli, (varsa) dini, kültürel, insani, ahlaki, etik değerlerini aktararak, onların yetişkinliklerinde doğru ve dürüst insanlar olmalarını sağlayabilirler. Değerler, aile bağlarını güçlendiren en önemli unsurlardandır. Ailede alınan değer eğitiminin yerini hiçbir şey tutmaz; sağlıklı bir toplum olmanın şartı bu değerleri aktarabilmemiz ve korumamızdır.
8. Ebeveynler, çocukların duygularını anlamak için empati kurmalıdır. Çocuklara, onların duygularını önemsediklerini ve anlayışlı davrandıklarını hissettirmek, aralarındaki bağı güçlendirmeye yardımcı olur. Çocuğunuz hem kendine hem de başkalarına empati vermeyi sizden öğrenecek. Çok önemli bir yaşam becerisi gözüyle bakmalı empati almayı ve vermeyi öğrenmek konusuna.
9. Ebeveynler, çocukların ilgi alanlarını öğrenmeli, onların bu alanlara yönelmelerine teşvik etmeli ve bu konularda ilgi ve tutku göstermelidirler, takdir etmelidirler. Bu, çocukların kendilerini anlaşılmış ve desteklenmiş hissetmelerine yardımcı olur.
10. Ebeveynler, aile içinde birlik ve disiplin sağlamak için rutin oluşturabilirler. Belirli saatlerde yemek yemek, uyumak, ödev yapmak, haftanın belli gününde anne/kız günü, baba/oğul günü yapmak gibi aktiviteler, çocukların ailenin bir parçası olduğunu hissetmelerine yardımcı olur.
11. Ciddi, önemli, duygusal ve eğlenceli anlar paylaşmak da önemlidir. Ebeveynler, hem ciddi hem de eğlenceli anları paylaşarak çocuklarıyla aralarındaki bağı kuvvetlendirebilirler. Eğlenceli anlar kadar yine çocuğun yaşına ve algı seviyesine ölçülü bir şekilde dikkat ederek, kendi gerçek duygularımızı paylaşmak. Duyguları regüle etmeyi, üzülmeyi, sinirlenmeyi, sevinmeyi, korkmayı da bizden öğreniyorlar.
12. Sorunları açıkça çözmek; Ebeveynler, aile içinde çıkabilecek sorunları açıkça konuşarak çözebilirler. Bu, çocukların iletişim becerilerini geliştirmelerine ve aile içinde açık bir iletişim kanalının olduğunu hissetmelerine yardımcı olur.
13. Ebeveynler, aile tarihlerini koruyarak çocuklarının köklerinden haberdar olmalarını sağlayabilirler. Ebeveynlerin atalarını, aile köklerini, yaşamın geldiği yeri çocuklarına aktarmaları, soy ağacı bilgilerini nesilden nesile taşımaları pek çok açıdan önemlidir. Ailenin geçmişi hakkında anekdotlar paylaşmak, bir soy ağacı hazırlayarak çocuklarına bırakmak, çocukların aileye bağlı hissetmelerine, kökleriyle bağ kurmasına yardımcı olur.
Bu öneriler, ebeveynlerin çocuklarıyla aralarındaki bağı güçlendirmelerine yardımcı olabilir. Bununla birlikte, her aile ayrı dinamiklere sahiptir ve ebeveynler, çocukların ihtiyaçlarına en uygun şekilde davranarak aralarındaki bağı güçlendirebilirler.
Çocuklarımızla bağ kurmakla ilgili sizin ekleyecekleriniz varsa merak ve sevgiyle bekliyorum!🥰
(29.04.2023)
Aile Danışmanı Deniz F. Saraç
Comments